Friday, August 28, 2009

Ubat Batuk Homeopathy R8


Sebut aje ubat batuk pasti terbayang akan suasana stim dan lalok yang akan dicetuskan selepas mengambilnya. Malah mat gian juga menggunakan ubat batuk untuk melepaskan gian mereka. Begitu hebat penangan ubat batuk ni. Di US menggelarkan ubat batuk sebagai Purple Drank di kalangan mat-mat gian di sana.

Bahan-bahan di dalam ubat batuk yang popular ialah codeine (methylmorphine) dan promethazine (mempunyai kesan sedatif yang kuat). Codeine adalah alkaloid yang ditemui didalam opium (bahasa mudahnya ganja), kebanyakkan codeine adalah kombinasi bersama dengan morphine. Maka tidak hairanlah dilabel-label ubat batuk tersebut mempunyai amaran untuk tidak memandu atau mengendali mesin-mesin kerana kesan yang dicetuskan adalah kepala terasa melayang, mengantuk yang amat sangat dan ciri-ciri halusinasi. Terdapat laporan dari BERNAMA, ubat-ubat batuk yang berada dipasaran tidak sesuai untuk kanak-kanak dibawah umur 2 tahun (sila lihat laporan BERNAMA dibawah).

Homeopathy juga menawarkan remedi sirap untuk batuk dan kahak, tetapi bebas dari bahan-bahan codeine dan promethazine. Ia dihasilkan dengan ramuan remedi homeopathy dan herba. Produk ini diberi nama Jut-U-Sin R8 yang dikeluarkan oleh Dr.Reckeweg. Di dalam botol kaca , 150ml di ambil 1 sudu teh 3-6 kali sehari.

Sepanjang merawat kes-kes batuk kronik yang melibatkan bronchial asthma (batuk yang diiringi lelah) dan kahak, R8 dengan gabungan remedi drop R9 telah berjaya merawat 90% kes-kes batuk yang lama. Sesuai untuk semua umur termasuk bayi dan kanak-kanak.

Harga termasuk penghantaran RM80 / Sabah & Sarawak RM85

09 July 2009

Ubat batuk, selsema tak sesuai untuk kanak-kanak bawah 2 tahun

KUALA LUMPUR 8 Julai — Kebanyakan ubat batuk dan selesema tidak sesuai digunakan bagi kanak-kanak yang berumur di bawah dua tahun, demikian penemuan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD).

Berikutan penemuan kajian semula penggunaan produk ubat batuk dan selesema dalam kalangan kanak-kanak itu, PBKD membuat keputusan untuk mengambil tindakan kawal selia untuk mengehadkan penggunaan produk untuk batuk dan selesema bagi kanak-kanak, kata Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan, Eisah A.Rahman dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata amaran keselamatan iaitu “Tidak sesuai digunakan di kalangan kanak-kanak yang berumur di bawah dua tahun” dan “Digunakan dengan berhati-hati dan mengikut nasihat doktor/ahli farmasi bagi kanak-kanak yang berumur di antara 2 hingga 6 tahun”, wajib dinyatakan dengan jelas pada label dan sisipan bungkusan produk berkaitan.

Produk-produk yang terlibat adalah sediaan cecair oral yang mengandungi antihistamin (seperti Brompheniramine, Chlorpheniramine, Clemastine, Dexbropheniramine, Diphenhydramine, Pheniramine, Promethazine dan Triprolidine), antitusif (seperti Dextromethorphan dan Diphenhydramine) dan dekongestan (seperti Ephedrine, Phenylephrine dan Pseudoephedrine) yang digunakan untuk rawatan batuk dan selesema.

Eisah berkata produk sedia ada di pasaran berkemungkinan tidak mempunyai kenyataan amaran pada label produk mereka.

Eisah berkata apabila memberi ubat batuk dan selesema kepada kanak-kanak yang berumur lebih dari dua tahun, ibu bapa dan pengguna perlu mengikut aturan pemakanan yang dijelaskan.

Ini kerana pengambilan ubat batuk dan selesema boleh membahayakan sekiranya diberi melebihi dos yang dicadangkan, memberi terlalu kerap atau mengambil lebih daripada satu jenis ubat yang mengandungi bahan aktif yang sama.

“Kebanyakan kandungan dalam persediaan ubat batuk dan selesema mengandungi campuran beberapa bahan ubat dan pemberian lebih daripada satu jenis ubat boleh menyebabkan dos yang berlebihan sekiranya tidak berhati-bati,” katanya.

Beliau juga berkata, demam biasa tidak memerlukan rawatan perubatan yang khusus, kerana kebiasaannya batuk dan selesema dalam kalangan kanak-kanak boleh sembuh dengan sendirinya.

“Selesema dari jangkitan viral boleh ditangani dengan rehat, pengambilan air yang mencukupi dan mementingkan keselesaan pesakit,” kata Eisah.

Bagaimanapun, katanya, jika simptom berlarutan dan semakin teruk atau tidak menunjukkan tanda-tanda untuk pulih ataupun disertai dengan demam, mukus yang pekat dan kahak, pengguna perlu mendapatkan nasihat doktor.

- BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Komen-komen dan testimonial anda amatlah dihargai
Visit : www.solaris-marketing.com