Monday, July 26, 2010

Selamat Tinggal Baju Raya Ku!!

Sekuntum mawar merah sebuah puisi
Untuk baju pilihan oh.. di bulan Syawal
Mulanya keseronokkan bersemi dan kehadiran
Ribuan mimpi-mimpi oh di bulan Syawal

Kecantikkan dan labucimu
Berlagu dalam irama nan syahdu
Tapi mengapa hanya sementara
Baju cantik tidak boleh dipakai tiba-tiba

Terkenang kembali tubuhku yang lama
Kisah baju rayaku yang tak muat dipakai
Menusuk di hati
Haruskah ku ulangi

Apakah dosaku dan apakah salahku
Sering gagal untuk bergaya di Hari Raya
Mengapa boleh dipakai hanya sementara
Angan-angan yang menyala padam tiba-tiba

Sepasang baju raya merah sebuah puisi
Di bulan Syawal

Dinyayikan mengikut melodi lagu "Sekuntum Mawar Merah" oleh Alleycats


Begitulah ratapan pilu sorang gadis yang hanya mampu melihat, baju raya yang kainnya dari Gulatis tapi apakan daya tubuhnya seolah-olah dipam-pam selepas Hari Raya tahun lepas. Sedih, pilu dan gemuk, gemuk? .. adakah gemuk itu ciptaan Allah, ish tidak sama sekali .. gemuk adalah ciptaan manusia itu sendiri. Jangan salahkan takdir kerana makanan sedap-sedap, kalori berkilo-kilo makan sajalah sedap la katakan. Makan je jangan risau nanti "exercise" la, tapi alih-alih asyik "exercise" atas katil dan depan tv je.

Oh takpe ubat kurus ada jangan risau , eh risau "side efect" la pula, dengar kawan cerita sampai tak boleh tidur, dengar cerita pula sampai ada yng kene kurung untuk jadi kurus lepas tu jadi bahan testimonial, ish..ish menakutkan.

Eh .. ada ubat (remedi) Homeopati Phytolacca Americana 3 in 1 dan R79 garlic harga pakej untuk sebulan RM250 .. hermm selamat ke? betul ke? .. Salam doc bla.. bla.. bla hermm ada logiknya patutla aku gemuk kerana metabolisma rendah, selera menjadi-jadi. "ok doc saya dah transfer bila boleh dapat yer?"

Senyuman mula terukir di wajah gadis tersebut dan mula membelai-belai baju kurung mahalnya yang hanya sempat dipakai 1-2 kali sahaja tahun lepas, angan-angannya tidak mustahil kerana selepas sebulan dia dah dapat kurang 4 kilo dan puasa semakin hampir, "hermm pose boleh dapat 4 -5 kilo lagi turun .. yahoo boleh bergaya semula di Hari Raya..ngeh..ngeh" , gadis itu tersenyum sendirian. Maknya heran dan gusar apa sudah jadi dengan anak dara aku tu yer ?

1 comment:

 1. Cara-cara pengambilan phyto dan r79 di bulan Puasa:

  Ramai yang bertanya bagaimana untuk mengambil phyto dan r79 sewaktu berpuasa.

  1. Di cadangkan berbuka dengan remedi, 2 biji phyto dan 1 biji R79 , selepas 10-30 minit barulah berbuka dengan makanan berbuka.

  2. Juga boleh diambil sebelum tidur, dos seperti di atas, tetapi jika di siang hari merasa haus yang amat sangat, maka hanya di ambil sebelum berbuka sahaja. Sewaktu period bolehlah mengambil dos 3 kali sehari.

  3. Tujuan pengambilan sebelum berbuka adalah untuk mengawal selera makan yang membuak-buak :)

  ReplyDelete

Komen-komen dan testimonial anda amatlah dihargai
Visit : www.solaris-marketing.com