Friday, April 15, 2011

8 Remedi Homeopathy Untuk Wanita


8 jenis aje ke doc? , tentu itulah soalan pertama yang bermain difikiran para wanita semua.. relak-relak habiskan membaca dulu baru buat soalan ok..:). Walaupun saya bukan Pakar Sakit Puan, 99% pesakit saya adalah wanita. Cuba lihat senarai masalah kesihatan yang amat unik, hanya wanita sahaja yang mengalaminya ... kalau ada lelaki yang mengadu mengalami masalah seperti senarai ini, dia adalah dikategori geng "anu dalam botol"..

 1. PMS
 2. Senggugut (cramps)
 3. Infeksi di vagina dan pundi (vaginitis & bladder)
 4. Keputihan (leukorrhea)
 5. Fibroid
 6. Cyst
 7. Masalah payudara sama ada kanser atau ketulan
Kalau nak buat list memang tak habis kan.. anda sebagai wanita lebih arif dari saya rasanya..kan kan. Dari pengalaman saya dan rakan-rakan pengamal homeopathy, kami amat berminat untuk merawat wanita ..eh maaf kaum lelaki, saya bukan memilih kasih atau double standard. Kaum lelaki biasanya agak tegar dan kebal, bukan remedi homeopathy tidak bagus untuk lelaki tetapi kerana gaya kehidupan lelaki amat berbeza dari wanita, dari segi pemakanan dan habit.


Memandangkan wanita mempunyai gaya hidup yang lebih lembut berbanding lelaki. Remedi homeopathy amat berkesan untuk wanita dan pantas merawat pelbagai masalah wanita. Tetapi mungkin fakta saya ini tidak benar.. kenapa saya cakap begitu?. Jawapannya ialah lelaki tidak kisah sangat pasal kesihatan dan kerap kali dah sampai tahap kronik barulah mencari ubatnya dan kerap kali kes-kes yang melibatkan lelaki adalah diperingkat super chronic.. ubat kuat macam mana pun nampak tidak berkesan kan..betul tak ?


Berbalik kepada 8 remedi untuk wanita, 8 remedi ialah ;

 • Belladonna - Kesakitan sewaktu haid, PMS dan kepenatan
 • Chamomilla - Kesakitan sewaktu haid, PMS dan perasaan tidak menentu, cepat marah
 • Cantharis - Infeksi di pundi kencing
 • Sepia - Masalah jangkitan di vagina hingga menyebabkan anda sukar membuang air kecil walaupun keinginan ada (vaginitis)
 • Lachesis - Simptom menopaus termasuk rasa panas menyerbu ke muka (hot flashes)
 • Cimicifuga Racemosa - Simptom menopaus termasuk cepat marah dan tidak bermaya
 • Nux Vomica - Rasa teruk, tidak bermaya di waktu pagi (morning sickness)
 • Pulsatilla - Masalah haid yang tidak teratur
Kesemua remedi ini amat berkesan untuk melegakan simptom-simptom ringan seperti yang dinyatakan. Boleh diambil sebagai remedi tunggal (hanya 1 remedi dalam 1 masa atau single remedy) atau secara kombinasi atau combo (lebih dari 1 remedi dalam 1 masa)


Boleh diamalkan sebelum kitaran haid sebagai persediaan mengurangkan simptom-simptom yang menjadikan anda takut setiap kali kitaran haid. Paling penting remedi-remedi ini tidak akan menganggu sistem reproduktif, tidak meninggal kesan-kesan sampingan dan ketagihan.


Biasanya pesakit tetap saya akan SMS atau email "doc macam biasa stok dah habis, dah transfer"... Jika simptom masih tidak berkurangan, bukan hanya 8 remedi sahaja yang boleh diberi tetapi banyak lagi remedi. Jadi janganlah malu-malu untuk berjumpa dengan doktor homeopathy yang berhampiran anda...Insya Allah ada remedinya untuk anda ceria walaupun ketika anda sedang menstruasi.

No comments:

Post a Comment

Komen-komen dan testimonial anda amatlah dihargai
Visit : www.solaris-marketing.com